casa mila

Casa Mila Barcelona

autor: | Bře 26, 2023

Také je známá pod názvem La Pedrera. Jedná se o budovu známého architekta Antonia Gaudího, kterou naleznete ve španělské Barceloně, na Paseig de Gracia.

Výstavba budovy

Casa MilaJejí výstavba probíhala v letech 1906 – 1910. Charakteristické jsou pro ní secese s prvky španělské gotiky a baroka. V roce 1984 byla zapsána k dalším jeho stavbám na seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o poslední Gaudího světskou stavbu.

Výstavba budovy byla zahájena jako objednávka slavného aristokrata Pere Milà i Campse. Stavba však zůstala nedokončená. Důvodem byly estetické a finanční spory mezi Gaudím a Rosarií Segimon i Artells (přítelkyně aristokrata), které vyústily v rozvázání smlouvy.

V současné době jsou veřejnosti přístupné dva byty, které se nacházejí v prvním patře budovy. Jsou zařízené původními kousky nábytku. Součástí budovy je i malé muzeum, ve kterém jsou k vidění mistrovy výtvory – modely budov, fotografie, obrazové záznamy ze života umělce. Podívat se můžete také na členitou terasu, která se rozkládá na střeše. Budova funguje i jako malé kulturní středisko.

Charakteristika stavby

Kde to šlo, stavba postrádá přímé linie. Jedná se především o stropy, stěny nebo dveře. U fasády naleznete vše zakřivené, hrbaté nebo vyhloubené. Připomíná skálu erodovanou mořskými vlnami a větrem.

V přízemí jsou k vidění sloupy a střechu zdobí podivné komíny. Vzhledem k tomu, že stavba je velice členitá, tento fakt umožnil vynechat nosné zdi.

Součástí domu je šest poschodí, která se otáčejí kolem dvou nádvoří. Jedno má tvar oválu a druhé kruhu. V suterénu se nachází garáž. Je doplněná velkými železnými pilíři. Na balkonech jsou vidění abstraktní dekory s motivy rostlin, jsou pokovány železem.

Důležité odkazy pro cestování po pámátkách v Barceloně

Akvárium Barcelona >> https://www.aquariumbcn.com/ 

Oficiální stránky města >> https://www.barcelona.cat/ca/ 

Oficiální stránky pro turisty >> https://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/ 

Kultura v Barceloně >> https://barcelona.lecool.com/ 

Turistické informace >> https://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/page/38/tourist-information-points.html 

Online vstupenky po Barceloně najdete ZDE.

Použité fotografie : Wikipedia.org, Pixabay.com

S láskou napsali a zveřejnili tým

Tipy

Inspirace 

Gerakas: Šnorchlování a potápění s želvami na Zakynthosu

Gerakas: Šnorchlování a potápění s želvami na Zakynthosu

Gerakas beach je částečně organizovaná písečná pláž ležící v jihovýchodní části řeckého ostrova Zakynthos. Nachází se přibližně 17 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Zante a patří mezi chráněné pláže, jelikož tu hnízdí želvy Caretta Caretta. Více jak 700 metrů...

Zakynthos: Objevte skrytý klenot – pláž Dafni

Zakynthos: Objevte skrytý klenot – pláž Dafni

Dlouhá a rozlehlá pláž Dafni se nachází na jihovýchodním cípu ostrova Zakynthos, a to jen pár kilometrů od poklidného střediska Vassilikos. Pláž pokrývá především zrnitý, zlatavý písek a samotný vstup do moře je zde velmi pozvolný. Celá pláž je obklopena zelenými...

Share This