Legendární nůž Mikov rybička

autor: | Led 16, 2022 | 0 komentářů

Legendární nůž Mikov rybička, nůž vhodný na cesty

 

Legendární nůž Mikow rybička je navždy spjat s dobou minulou. Jen málokteré „Husákovo dítě“ neví, jak nutné bylo „rybičku“ vlastnit. Téměř každý pionýr měl svou vlastní rybičku a byl IN. Dnešním mladým se to již může zdát úsměvné, ale rybička má na trhu své místo i dnes.

 

Dodnes se neví, kdo dal rybičce legendární tvar

Společnost Mikov s.r.o. produkuje nožířské výrobky již od 18. století. Mikov proslavil již tehdy Mikulášovice, německy Nixdorf, a své pověsti výrobce proslulého výrobce dělá čest dodnes.

Ačkoli se sortiment přizpůsobuje poptávce a módním trendům, legendární rybička nikdy z výroby vyřazena nebyla. Dnes se dokonce vyrábí i sběratelské série.

Původce rybičky nikdy odhalen nebyl. Předpokládá se, že ji poprvé vyrobil zaměstnanec firmy Mikov jen ze srandy a nikdo nečekal, že si získá tak obrovskou oblibu.

Celkový počet vyrobených rybiček není znám

Jak už jsme výše zmiňovali, rybička zažila největší boom v dobách komunismu a asi není potřeba připomínat, že tehdejší režim si na zachování archivů příliš nepotrpěl. Ne jinak tomu bylo i s archivem společnosti Mikov. Počet vyrobených rybiček se tak zřejmě nikdy nedozvíme.

V dnešní době se vyrábí 30-50 000 rybiček za rok, v číslech nejsou však uvedené sběratelské edice a vylepšené verze (pozlacená a stříbrná s damaškovou čepelí), za které si notně připlatíte.

Česko je největším odběratelem, vyváží se jen část

Pokud ukážete rybičku v USA, neuvěří vlastním očím. Rybička se v USA prodává jako rarita. Do Austrálie se rybička vyváží jako potřeba pro rybáře. Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce známá je rybička v Rusku.

Sběratelské série slaví úspěch

Ačkoli není cena sběratelských sérií nízká, vždy si zájemce najde. Jejich úspěch natolik vysoký, že jsou vždy vyprodané. Pro srovnání: obyčejná rybička stojí přibližně kolem 90 CZK, stříbrná rybička ze sběratelské série vyjde na 12 000 CZK.

Nože Mikov můžete zakoupit zde >> https://www.ynaradi.cz/noze

 

S láskou napsali a zveřejnili tým

Tipy

Inspirace 

Gerakas: Šnorchlování a potápění s želvami na Zakynthosu

Gerakas: Šnorchlování a potápění s želvami na Zakynthosu

Gerakas beach je částečně organizovaná písečná pláž ležící v jihovýchodní části řeckého ostrova Zakynthos. Nachází se přibližně 17 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Zante a patří mezi chráněné pláže, jelikož tu hnízdí želvy Caretta Caretta. Více jak 700 metrů...

Zakynthos: Objevte skrytý klenot – pláž Dafni

Zakynthos: Objevte skrytý klenot – pláž Dafni

Dlouhá a rozlehlá pláž Dafni se nachází na jihovýchodním cípu ostrova Zakynthos, a to jen pár kilometrů od poklidného střediska Vassilikos. Pláž pokrývá především zrnitý, zlatavý písek a samotný vstup do moře je zde velmi pozvolný. Celá pláž je obklopena zelenými...

Share This