10x nejkrásnější treky Evropy – 3. TREKY STŘEDNÍ EVROPY

autor: | Čvn 21, 2022 | 0 komentářů

Na krásné treky nemusíme z našich krajin jezdit daleko. První z nich se nacházejí nedaleko za hranicemi a i ve střední Evropě naleznete mnoho dlouhých a náročných tras.

 

Tour de Mont Blanc

Země : Francie, Itálie, Švýcarsko

Délka : 160 km

Celkové převýšení : 9000 m

Nejvyšší bod : 650 m.n.m.

Počet dní : 10

 

Jednoznačně nejznámější trek Evropy, to je trek Tour de Mont Blanc, okolo nejvyšší vrchol Evropy. Trasa prochází územím tří států a patří, hlavně kvůli nastoupaným metrům, k náročným trasám. Každý den a zdolané kilometry a výškové metry jsou však oceněny unikátními výhledy na Mont Blanc a na nádhernou alpskou přírodu.

Celý trek je okruhem, který je rozdělen do 11 etap a nejčastěji na něj lidé nastupují ve vesnici Les Houches, kde se nachází oficiální i cíl treku. Jednotlivé etapy jsou dlouhé 8 – 20 km a během dne nastoupáte 500 – 1000 m.

Přespání je možné v refugiích, ve kterých ale musíte spaní zamluvit alespoň den předem, v kempech nebo na místech vyznačených pro kempování. Ačkoli jste v horách, i tak budete procházet vesničkami, kde můžete doplnit zásoby jídla a pití.

Více informací: https://www.autourdumontblanc.com/en/ 

 

Mont blanc

Fotka z Pixabay 

Via Alpina

Země : Slovinsko, Rakousko, Německo, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Itálii, Francie, Monako

Délka všech pěti tras : 5000 km

Celkové převýšení : podle zvolené trasy

Nejvyšší bod : 2849 m.n.m.

Počet dní : 1 – 203 dní

 

Říkáte si Alpy? Pf, to všechno znám. A že existuje trasa vedoucí přes celé toto pohoří, která má více než 5000 km, víte? Rozhodně je tedy nejdelším trekem Evropy a bez pochyby i nejrozmanitějším. Trasa protíná osm evropských zemí! Začíná ve Slovinsku, pokračuje přes Rakousko, Německo, Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Itálii až do Francie, kde končí nedaleko pláží Monaca.

Trasa je rozdělena na 342 jednodenních a na 5 dálkových treků – trasa fialová, žlutá, zelená, modrá a nejdelší a hlavní červená. Červená trasa měří 2518 km je prý zvládnutelná přibližně za 203 dní a překonáte při ní převýšení asi 233 000 m.

Více informací: http://www.via-alpina.org/en/ 

 

alpy

Tatranská magistrála

Země : Slovensko

Délka : 55 km

Celkové převýšení : 3600 m

Nejvyšší bod : 2053 m.n.m.

Počet dní : 3

 

Nejznámější trek v našem okolí, Tatranská magistrála, se rozhodně nenechá zahanbit a můžete ho zvolit jako trénink na delší evropské treky, nebo v případě, že máte pouze kratší dovolenou. Přechod vede od západněji ležícího Podbanského a končí u Bílého plesa. Na trase potkáte několik horských chat, ale hlavně v turistické sezóně myslete na včasné zamluvení místa. Hlavně tu ale potkáte spoustu krásných horských ples, jako Štrbské pleso, Popradské pleso, Skalnaté pleso, Zelené pleso a na konci cesty Veľké Biele pleso.

Více informací: https://www.slovenske.cz/turistika/tatranska-magistrala.html 

 

S láskou napsali a zveřejnili tým

Tipy

Inspirace 

Pláž Banana Zakynthos

Pláž Banana Zakynthos

Pláž Banana se nachází ve venkovské oblasti u malého letoviska Vassilikos, klidné vesničky na jihovýchodním cípu Zakynthosu. Banana beach právem patří k vůbec nejkrásnějším plážím na ostrově. Je ideální k trávení celodenního válení u moře a koupání pro singles, páry i...

Pláž Xigia Zakynthos

Pláž Xigia Zakynthos

Pláže Xigia jsou cítit již na metry daleko. A to hlavně díky sirným pramenům, které tu vyvěrají. Kromě typického zápachu sirné prameny ovlivňují také barvu vody, což však nemá na koupání žádný negativní vliv. Naopak. Díky vysokému obsahu síry je zde koupání vhodné i z...

Share This