Burano

Benátský Burano – ostrov krajek

autor: | Čvn 18, 2022 | 0 komentářů

Ostrov Burano patří do Benátské laguny, nachází se v její severní části, na samém konci. Vznikl seskupením několika menších ostrůvků, které propojují mosty. Kdysi to býval ostrov rybářů. V současné době zde žije jen malý počet stálých obyvatel. Zato během turistické sezóny na ostrov zavítá velké množství turistů. K návštěvě je lákají pestrobarevné domky, ale především zdejší krajkářská výroba.

Historie výroby krajky

Tradiční výroba krajky se na ostrově objevila již v dobách středověku a udržela se zde až do současnosti. Za její výrobou stojí ženy rybářů. Pokud se na ostrov vypravíte, narazíte zde na velké množství obchodů a obchůdků, kde si můžete pořídit nejen klasickou krajku, ale také celou řadu výrobků s krajkou – slunečníky, šátky, kapesníčky a další doplňky. Dokonce můžete na vlastní oči spatřit, jak taková krajka vzniká. Některé z místních žen je totiž tvoří přímo před zraky návštěvníků. Koncem 19. století zde byla dokonce založená i slavná krajkářská škola. V současné době se však tradiční ruční výrobě krajek věnuje jen několik málo starších žen, neboť ruční výroba je dosti náročná. Ručně vyráběné krajky jsou také dosti finančně ceněné.

Pestrobarevné domky

Při návštěvě ostrova vás nenadchne pouze výroba kraje, ale také pestrobarevnost, kterou nabízejí domky místních obyvatel. V minulosti sloužily jako obydlí pro rybáře a pestré barvy jim měly ukázat cestu domů. Každý domek má jinou barvu, která bývá nezřídka velmi sytá. Pokud si někdo chce domek nabarvit, musí pro příslušnou barvu požádat o povolení místní komise. Ta rozhodne, zda je barva přijatelná, či nikoli.

 

S láskou napsali a zveřejnili tým

Tipy

Inspirace 

Místo věčného Slunce – Costa Del Sol

Místo věčného Slunce – Costa Del Sol

Costa Del Sol je pouze část pobřeží jižního Španělska. Na tomto 150 kilometrů dlouhém úseku jsou krásné přístupné pláže, bezpečné koupání ve Středozemním moři a místa s bohatou historií. Kde se Costa Del Sol nachází? Pobřeží věčného Slunce začíná u Gibraltaru na...

Španělská jídla – země, kde se skvěle najíte

Španělská jídla – země, kde se skvěle najíte

Španělsko je vyhlášenou destinací v mnoha směrech a jídlo je jedním z nich. Přípravou i konzumací se tu tráví hodiny denně, a proto je to také vedle počasí nejoblíbenější téma ke konverzaci. Co jsou ty „Tapas“ zač? Tapas není jídlo jako takové, ale spíš druh...

Share This