Murano

Benátky ostrovy

autor: | Dub 18, 2022 | 0 komentářů

Benátky jsou proslulé italské město rozkládající se na velkém množství ostrovů v benátské laguně, na severu země. Jejich spojnicí jsou kamenné mosty a vodní kanály, které nahrazují silnice. Pro pohyb po vodní hladině jsou určené gondoly nebo vaporetta (veřejná lodní doprava). Mezi známé benátské ostrovy patří Murano, Burano a Torcello.

 

Ostrov Murano – ostrov sklářů

Po samotných Benátkách se jedná o největší ostrov laguny. Rozprostírá se nedaleko centra. V minulosti se zde pěstovala vinná réva a bylo zde velké množství ovocných sadů. Nyní je proslavený sklářskou výrobou a to již od dob středověku. Některé sklářské dílny jsou přístupné veřejnosti. Podrobnostem o výrobě skla se věnuje i místní Muzeum sklářství. K vidění i dostání jsou zde nejen klasické sklo foukané, ale také millefiori – ornamenty skládané z velkého množství skleněných barevných květin. Benátské sklo je i v současné době vyhledávaným artiklem. 

Více informací  o ostrově Murano najdete ZDE

 

Ostrov Burano – neodolatelně barevné domky, ostrov krajek

Tento ostrov je proslulý svými krajkami a místní cukrářskou výrobou. Muranoaždého návštěvníka zaujmou i nádherné barevné fasády místních domků. V minulosti zde byla pouze malá rybářská osada. V současné době je to jedno z hojně navštěvovaných míst. Ostrov se proslavil výrobou ručně vypichované krajky. Ta byla velmi žádaným zbožím v dobách panování Ludvíka XIV. Počátkem 20. století zde byla zřízena krajkářská škola.

 Ostrov Burano více informací najdete ZDE

 

Ostrov Torcello – první osídlení Benátské laguny

Bývá považován za nejkrásnější ze všech benátských ostrovů. K vidění je zde velké množství kostelů (nejstarší pochází z 9. století), katedrála a paláce. V minulosti byl ostrov střediskem zpracování vlny.

Ostrov byl jedním z prvně osídlených míst. V 7. století zde bylo sídlo biskupa. Dochovaný z této doby zůstal biskupský trůn v pozůstatcích kostela a také místa pro přísedící kněží.

S láskou napsali a zveřejnili tým

Tipy

Inspirace 

Pláž Banana Zakynthos

Pláž Banana Zakynthos

Pláž Banana se nachází ve venkovské oblasti u malého letoviska Vassilikos, klidné vesničky na jihovýchodním cípu Zakynthosu. Banana beach právem patří k vůbec nejkrásnějším plážím na ostrově. Je ideální k trávení celodenního válení u moře a koupání pro singles, páry i...

Pláž Xigia Zakynthos

Pláž Xigia Zakynthos

Pláže Xigia jsou cítit již na metry daleko. A to hlavně díky sirným pramenům, které tu vyvěrají. Kromě typického zápachu sirné prameny ovlivňují také barvu vody, což však nemá na koupání žádný negativní vliv. Naopak. Díky vysokému obsahu síry je zde koupání vhodné i z...

Share This